Stevia-yrtti

Stevia-yrtti

Käytetty kuulemma makeutukseen jo satojen vuosien ajan.

Tietoja Steviasta

Ostin kesäkuun alussa Stevia-yrtin. Taimistolla oltiin yrtistä hyvin innostuneita ja tiedettiin, että sitä on käytetty makeutukseen jo satojen vuosien ajan. Käytännön vinkit kuitenkin puuttuivat. Minäkin innostuin ja päätin kokeilla.  :)

Olen steviaa nyt kokeillut, mm. raparperikeiton makeutukseen. Raparperi taitaa kuitenkin olla yrtille liian hapan, koska stevian useammankaan lehden käyttö keiton makeutuksessa ei tuottanut tulosta. Koetin makeuttaa sekä kylmää, että kuumaa keittoa... mutta makeuteen en ollut tyytyväinen, tuntui, ettei makeus tarttunut keittoon lainkaan.



Taimi pitää siirtää parempaan ja isompaan astiaan, jotta pääsee kasvamaan. Lehdet maistuvat suoraan suuhun laitettuna kivalta ja makeilta! 

Ja mitä kuuluu Stevialle kahden kuukauden kuluttua?

Sitä, että se on koko kesän ollut kuitenkin pienessä, mustassa kasvatusruukussaan. En vain saanut aikaiseksi ruukun vaihtoa, lannoitin kyllä.
Tämän pienen kasvatusruukun yhdistin isommassa astiassa, basilikan ja persiljan kanssa ja siitä tulikin hauska "reissuyrttiryhmä".  Havaitsin ryhmäyrtti-istutuksen käteväksi ja hyväksi, luultavasti lisään tähän yrttiryhmään lajeja ensi kesänä.

Reissuyrttiryhmää olen siis kuljettanut kesäreissuilla mukana, asuntoautossa, mökillä jne. Ryhmäistutuksesta onkin ollut mukava ottaa yrttejä leivän päälle ja ruokaan. Helppoa ja kätevää on pitää nuo yrtit yhdessä, näin kasteleminen ja lannoitteen antaminenkin on helpompaa.

Stevia on kesän mittaan kasvanut ja on nyt kahden kuukauden kasvamisen jälkeen elokuun alussa yrtti on noin 25 - 30cm korkea.  Ryhmästä olen silloin tällöin ottanut lehtiä salaattiin ja joihinkin pirtelöihin. Stevian lehdet leikkaan tai rutistan sormissa pieniksi ja sitten vaan käyttöön.

Kuvassa alla, Stevia reissuastiassa, yhdessä yrttien (basilika, persilja) kanssa. Asetelma reissaa mukanamme asuntoautossa ja siirtyy tarvittaessa ulkoilmaan ja aamiaispöytää vihertämään.



Stevia ei näytä olevan kovinkaan kylmän arka. Se on syksyllä edelleenkin persiljan kanssa ulkona terassilla ruukussaan ja venynyt kesän mittaan pituutta.
En ole Steviayrttiä osannut kovinkaan monipuolisesti hyödyntää, mutta mukava kokeilututtavuus se on ollut. Kauniit lehdet ja melko rehevä kasvu tekee siitä kivan lisän yrttiryhmään. Kokeilen vielä, josko se menestyisi yli talven puutarhamaassa.
(Lisäys koskien seuraavaa kevättä; suojauksesta huolimatta Steviayrttini ei selvinnyt talvesta hengissä.)

Makeutusaine Stevia.

Stevia-yrtistä valmistettu "luonnollinen makeutusaine " joka on jo ilmestynyt markkinoille. Näin tuon vihreän muovisirottimen, mutta kun en Hermesetastakaan käytä, niin en kokeillut sen makua kahviini.
Ne, jotka kokeilivat kuvailivat makua oudoksi ja ottivat seuraavan kerran jälleen Hermesetasta. Sittemmin Steviaa on alettu käyttää mm.virvoitusjuomien makeutusaineena, eikä maku ole hullumpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)