Talvetus kellarissa

Sinisarjan talvehtiminen


Sinisarja talvehtii parhaiten ruukussaan ikkunallisessa kellarissa tai vastaavassa jossa lämpötila pysyy mielellään +4 - 7 ºC välillä. Tila voi olla hieman lämpimämpikin jos valoa riittää ja kastelusta huolehditaan.
 
Säilytyspaikka voi olla myös pimeä mutta tällöin täytyy kastelu jättää todella vähiin jottei juurakko homehdu ja mätäne. Pimeässä tilassa vihreät lehdet menetetään myös lähes kokonaan. Jos juurakko on keväällä kunnossa lähtee sinisarja kyllä kasvuun. Lehdettomän sinisarjan vihertyminen kestää pidempään, tässä auttaa esim. aikainen valoon siirtäminen joka edistää kasvuun lähtöä.

Entisaikojen kartano- ja säätyläiskodeissa 1800-1900- luvuilla
sinisarjat kerättiin erilliseen viileään ja ikkunalliseen huoneeseen tai erkkeriin joka oli vailla lämmitystä. Pakkasen puolelle lämpötila ei kuitenkaan mennyt.

Minun sinisarjani ovat aina talvehtineet ikkunallisessa kellarissa. Maaliskuun alussa osa sinisarjoista  on aika resuisen näköisiltä, lähimpänä ikkunaa olleet ovat vihreämpiä. Osa lehdistä on kellastunut, osa on vantterasti pystyssä. Ikkunasta tuleva valo antaa kasveille suunnan minne kurkottaa. Kastelun aloitan helmi- maaliskuussa vähän kerrassaan...

Talvikuukausien aikana annan sinisarjoille vettä tuskin lainkaan. Joskus ne ovat saaneet juurilleen reilusti lunta (alempi kuva), hieman tammikuussa, uudelleen ehkä helmikuussa ja jälleen maaliskuun alussa...



Kellarissa talvehtineiden sinisarjojen lehdet ovat osin kellastuneet (kuva). Jos kasvit talvehtivat pimeässä vihreät lehdet todennäköisesti kellastuvat kaikki.  Vihreys palaa vähin erin keväällä jos juurakot ovat säilyneet ja valon saanti taataan.


Kuvassa yllä. 
Sydäntalvella tuon joskus sinisarjojen juurille suojalunta. Sinisarjat saavat näin vähän kosteutta kun lumi hitaasti sulaa.
Liika kastelu viileässä ja vähässä valossa helposti homehduttaa ja mädättää juurakot.

Kastelun aloitan vähin erin maaliskuun alussa kun valon määrä lisääntyy ja ulkolämpötilat alkavat nousemaan. Maaliskuun lopulta alkaen annan vettä reilummin ja ihan viikoittain. 

Sinisarjat pääsevät ulos huhti-toukokuussa

Kunhan sää on selkeästi plussan puolella nostan sinisarjaruukut  ulos ja sijoitan ne aluksi lämpimään paikkaan, varjoon ja suojaan tuulelta. Suora auringon paiste saattaa kuivattaa ja näivettä kasvit kun eivät ole talven aikana tottuneet aurinkoon.

Pakkasharso

Kuva syksyltä - kukkivat sinisarjat harson alla suojassa kylmältä.

Jos yölämpötilat keväällä sallivat voivat sinisarjat olla parin totutuskerran jälkeen ulkona myös yöt. Kasvit lähtevät paremmin kasvuun ja kukintakin aikaistuu jos/kun sinisarja pääsee varhain ulos ja saa valoa. Kastelu täytyy muistaa ja antaa aluksi myös laihaa lannoitusta. Sinisarja kerää voimaa, se "syö" sekä juo paljon :)

Jos yöt ovat viileitä, noin alle +2º C,  voivat sinisarjat olla harsoilla peitettyinä ulkona jos/kun ne ovat jo ulkoilmaan totutettu.
 Kevään viileissä keleissä voi yöhallakin yllättää.

Pakkasharso

suojaa viileältä ja jopa pikkupakkaselta ja sitä on hyvä laittaa 2-3 kertaisena. Jostain olen kuullut säännön että "1 ºC pakkasta ja yksi harsokerros, 2 º C pakkasta ja kaksi harsokerrosta jne".
Oman kokemukseni mukaan tuo sääntö toimiikin aika hyvin, mutta - 2 º C ja -3 ºC on jo niin kylmää että en jättäisi arkoja kasveja pelkkien harsokerrosten suojaan ellei ole ihan, ihan pakko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)