Koska sinisarjan ruukku kannattaa vaihtaa?

  Ruukunvaihto vaikuttaa kukintaan

Myös pörriäiset tykkäävät sinisarjan kukista

Kauniita, monilukuisia kukkavarsia on sinisarjoihin tullut vuosittain kiitettävän paljon, mutta...

Entä kun sinisarja ei enää kuki?

Syksyllä huomasin mahdollisen syyn... ruukut olivat aivan täynnä juuria. Juuria oli niin paljon, että kasvin ulos saanti kivisestä ruukustaan ei onnistunut millään...

Kukinnan vähenemiseen on vaikuttanut ainakin veden ja ravinteiden puute, koska vesi ja ravinteet tulevat juuria täynnä olevasta ruukusta suoraan läpi. Kasvi, joka on jäänyt vaille vettä ja ravinteita ei jaksa kukkia.

Ruukunvaihtoa on harkittava tai vaihtoehtoisesti juurakosta voi poistaa osan ja istuttaa kasvin takaisin samaan ruukkuun. Juurakon voi tietysti myös halkaista/ jakaa ja saada yhdestä kasvista useampi.

Kesällä 2013-2014 vanhojen sinisarjojeni kukinta alkoi vähentymään.

Kukkavarsia oli kolmessa ruukussa enää yhteensä vain kolme.

 Tiesin, että sinisarjat pitävät hieman ahtaasta ruukusta, vedestä, ravitsevasta kasvualustasta ja valosta. Olin kastellut, lannoittanut mutta kukinta vaan väheni vähenemistään. Oli aika vaihtaa suurempaan ruukkuun.                                   

Ruukun vaihto ja kastelu


Vedensaanti ja lannoitus on sinisarjoille tärkeää, vain siten ne jaksavat kukkia.

Sinisarjojeni vanhat juurakot olivat olleet ruukuissaan jo monen monta vuotta. Ne olivat saaneet kastelua ja kukkineet hyvin. Kun juurien määrä lisääntyy ja kasvi laajenee, kastelua tarvitsee yhä enemmän. Ruukku, ollessaan liian täynnä juuria, antaa veden ja mahdollisen kastelulannoitteen mennä ruukun ja juuriston läpi. Kasvi jää vaille elintärkeitä aineita ja vettä. Seurauksena on kukinnan väheneminen. Pelastustoimenpiteenä on siis ruukun vaihto tai juurakon jakaminen.

Ison, täyden ruukun vaihto ei ole aina helppoa...

Kevät 2015.
Aloitin ruukunvaihdon perinteiseen tapaan kumoamalla ruukut maahan. Koputin, pyöritin - ruukku ei irronnut. Kastelin mullan, ei irronnut. Kokeilin kaikkea, jopa paistinlastan työntämistä juurakon ja ruukun väliin... Juurakko ei kuitenkaan millään irtoa purkista. Yritin olla hellävarainen mutta kun työ ei edistynyt alkoi toivo mennä...

Lopulta kärsivällisyyteni loppui... kumosin ruukut nurin maahan ja työnsin lapion ruukun ja juurakon väliin, kiersin lapiota väkisin ruukun reunoja pitkin...  huh,huh miten väkivaltaista... mutta jopas irtosi. 

Yritin juurakon halkaisua lapiolla, mutta lapio ei tahtonut pystyä juurakkoon. Juuret olivat todella vahvja. Lopulta juurakko halkesi mutta jälki oli kuin myrskyn jäljiltä.

Lisähuomiona tämä; 

Runsaista kasteluyrityksistäni huolimatta multa oli niin kuivaa ja kasvi oli kuin imeytynyt kiinni vanhan saviruukun seinämiin. Ei ollut ihme, ettei paakku irronnut ruukusta - juuria oli paljon ja veden kaipuu oli ollut kova!


Lapiolla juurakon halkaisu lopulta onnistui


Altakasteluruukku toimi astiana hyvin kunnes...

Kuvassa (yläpuolella) näkyy altakasteluruukussa kasvaneen ja hyvin kukkineen sinisarjan juuristo. Juuret ovat vahvat, kauniin väriset ja terveet. Kasvi oli voinut hyvin kunnes ruukun vesitilakin oli lähes täyttynyt juurista. Vesitilaan ei mahtunut enää vettä eikä kasvi jaksanut kukkia.

Tiiviit, vahvat juuret. Sinisarja saa uuden ruukun

Ruukun vaihdon jälkeen kukinta oli heikkoa

Kesä 2015
Ruukkujen vaihdon jälkeen sinisarjat eivät kukkineet pariin vuoteen.
Ruukun vaihdossa uuden ruukun ja juuripaakun välille jää tyhjää tilaa 4 cm ja se on paljon. Kasvi keskittyy nyt kasvattamaan juuria kukinnan kustannuksella. Kukintaa saa odottaa vuoden pari.  (Päivitetty tieto että tämä sinisarja kukki taas 2017.)


Elokuun loppu 2015
Kuvasin ruukut. Juuret olivat jo vallanneet kasvutilaa ruukuissa.
Mietin, mitenkähän nämä kukkivat tulevana kesänä...
(Päivitetty tieto; sinisarjat eivät kukkineet kesällä 2016)


Juuret valtaavat uudenkin ruukun nopeasti



Kuvassa uuden ruukun saanut sinisarja hieman resuisen näköisenä loppukesällä 2015. Lehdistö on leveää, kauniin vihreää ja kasvi on kuitenkin vahvistunut hyvin.

Uusien ruukkujen materiaali ja malli ei miellytä silmääni. Mahdollisimman kevyitä suuria ruukkuja on kuitenkin vaikea löytää. Kiviruukut ovat suosittejani ja mielestäni ne sopivat parhaiten sinisarjojen tyyliin... no makuja on monia :)

Tahaton kokeilu josta huomio että;

Veden saanti on sinisarjoille todella tärkeää

(Oli kolme erillistä sinisarjaa kukin omissa ruukuissaan. Kukin sai kesän aikana erilaisen määrän vettä ja se runsaasti vettä saanut kukki parhaiten)

Taustaa: 
Keväällä 2015 olin vaihtanut sinisarjolle suuremmat ruukut (halkaisija nyt n. 50cm).


Kesän 2015 ja 2016 aikana juurakot olivat vahvistuneet ja vihreitä lehtiä oli paljon.
Sinisarjat eivät kuitenkaan kukkineet väljissä ruukuissaan kesällä 2015, eivätkä 2016.


Keväällä 2017 nostin suuria ruukkuja ulos talvehtimispaikasta eli kellarista. Ruukut painoivat kymmeniä kiloja ja tuskin jaksoin niitä siirtää. 
Laiskuuttani jätin sinisarjat ulos niin ja näin, takapihalle puolivarjoon, en jaksanut siirtää niitä etupihalle - ajattelin odottaa apuvoimia...

Ruukut jäivät kuitenkin takapihalle, luonnon armoille... 

Yllä olevasta alkoi tahattomasti kokeilu, joka sitten vastasi kysymyksiin:

  • Millaisessa kasvupaikassa, varjo, aurinko, sinisarja kasvaa ja kukkii?
  • Tarvitaanko kukintaan kastelua ja kuinka paljon? 
  • Vai riittääkö vähempikin vesi?

Sinisarja 1. varjossa räystään alla, sai paljon vettä

Yksi ruukku takapihalla puolivarjossa, vanhan räystään alla. Kasvi sai siinä runsaiden sateiden ansiosta runsaasti vettä. Aurinkoa se sai puolilta päivin lähes iltaan asti.

Lannoittaminenkin jäi vähiin... mutta silti tämä yksilö kukki oikein kauniisti. Outoa, eikö vain..?



Kostea kasvupaikka räystään alla oli sinisarjalle mieluinen, se vahvistui ja kukki hyvin.
(kuva yllä)


Sinisarja 2, takapihalla puolivarjossa, suorastaan ui vedessä

Tämä kukki myös, kolmella kukkavanalla. Mielenkiintoista oli, että kun vuonna 2015 olin tämän kyseisen yksilön istuttanut isoompaan ruukkuun olin unohtanut tehdä ruukun pohjaan reiän. Kasvi ikäänkuin ui vetisessä mullassa. Huh!

Eräänä heinäkuun päivänä huomasin, että kyseisen sinisarjan purkki oli ääriään myöten täynnä vettä... Säikähdin todella ja pelästyin, että rakas kasvini mätänee ja kuolee!

Tein heti reiän pohjaan ja veden valuessa pois huomasin sinisarjassa noin 20 cm:n pituiset kukkavanojen alut. Varjossa kasvava ja vedessä kokonaan uinut sinisarja oli viihtynyt kasvupaikastaan. Onneksi kuitenkin huomasin sinisarjan tilanteen ajoissa, sillä sinisarjahan ei ole vesikasvi. Pidempi aika vedessä olisi varmasti tuhonnut juurakot.
Nyt tämä sinisarja teki kolme kukkavanaa ja ne olivat loistossaan vielä 19 lokakuuta!

Yöt lokakuun lopulla ovat usein jo lähellä nollaa tai jopa hieman pakkasella. Laitoin myöhemmin harson peittämään vielä ulkona olevaa sinisarjaa.
Halusin antaa kukille vielä aikaa olla ulkona ja silmän ilona.


Sinisarja 3, takapihalla, puolivarjossa - sai aika niukasti vettä

Sinisarja, jonka ruukun pohjassa OLI reikä, ei siis kukkinut lainkaan, vesi valui ahtaasta ruukusta ulos!!!

Kukinnassa oli selkeä ero riippuen siitä miten paljon kasvi oli saanut vettä.

Eli tuo vedessä lillunut sinisarja ja tämä "reikäpohjassa" sinisarjayksilö olivat takapihalla aivan rinnakkain. Ilmeisesti ruukku jonka pohjassa oli reikä oli niin täynnä juuria (tätä ei ollut vaihdettu uuteen ruukkuun) että multa ei pystynyt imenään/varastoimaan vettä vaan vesi valui ruukun läpi maahan.

Ero runsaan kukinnan ja kukkimattomuuden välillä näyttää selkeästi olevan veden ja kastelun määrässä. Sinisarjan luontaistenkasvupaikkojen ilmastokin on kosteaa, lisäksi on valoa ja vettä riittämiin.


Suuret, täydet ruukut painavat paljon

Syksyllä 2017 jouduin jakamaan sinisarjoja jälleen, koska ruukkujen painon vuoksi en jaksanut niitä enää siirtää, kellariin nostosta puhumattakaan.

Muhkea sinisarja (yläkuva) joka siis ei kukkinut tänä vuonna 2017, on nyt samaisena syksyllä jaettu.
Jaetut juurakot istutin pienempiin, halkaisijaltaan noin 35-40 cm kiviruukkuihin. 
(Päivitetty tieto: Ilokseni kiviruukuissa kasvit kukkivat taas vuosina 2019 ja 2020)

Vahvan juurakon jakaminen oli rankkaa puuhaa... Halkaisin juurakon terävällä lapiolla. Halkaisu oli rankkaa eikä tuntunut mukavalta rikkoa juuria. Ruukunvaihdosta voi lukea omalta kohdasta Sinisarjan ruukunvaihto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)