Sinisarjan hoito

Sinisarjan hoito ja kukinta

Sinisarjaryhmä Lepaalla

Hoito:
Sinisarja on melko helppohoitoinen, kaunis ja keskikesästä syksyyn kukkiva kasvi.

Kukkiakseen sinisarja tarvitsee juurakkoon nähden sopivan kokoisen ruukun, jossa ei ole kuitenkaan liikaa tilaa. Se haluaa kasvurauhan, reilusti vettä, lannoitetta, lämpöä ja valoa.

Siinisarja ei kestä pakkasta joten se vaatii talvetuksen viileässä paikassa, mielellään ikkunallisessa kellarissa tai autotallissa. Talven lepoaika on sinisarjalle tärkeä vaihe, tällöin se kerää voimaa seuraavan kesän kukintaa varten. 

Ruukku saa olla siis mieluummin hieman jo ahtaaksi käynyt kuin liian tilava. Sinisarja tarvitsee kohtuullisen paljon kastelua, lannoitusta ja lämpöä.

Kasvupaikka:
Sinisarja on kostean, lämpimän ja enemmänkin puolivarjoisan paikan kasvi. Se viihtyy auringossakin, mutta kovin aurinkoinen kasvupaikka lisää luonnollisesti myös kastelun tarvetta.
Tällöin voikin ruukun alle asettaa hieman korkeampi reunaisen astian jotta vettä on saatavilla.

Lannoitus on kasvun ja kehittyvien, suurten kukintojen vuoksi tärkeää. Käytän sinisarjolle kastelulannoitetta (täyslannoite -tyyppinen kastelulannoite - punainen jauho, entinen puutarhan Y-lannos) ja annostelu tuotteen ohjeen mukaan.

Kokeilujen kautta olen oppinut sinisarjojen kanssa kaikenlaista. Huomasin esimerkiksi kuinka tärkeää vesi on sinisarjoille kun tein tahattoman "kokeen"...
Tästä voi lukeakohdasta kastelu . Vesi vaikuttaa kukintaan ja vesi on tärkeää.


Ruukku ja ruukun vaihto

Ruukun vaihto suoritetaan vasta kun ruukku on niin täynnä että juuret alkavat nousta reunoille eikä kasvi tunnu jaksavan enää kukkia. Juurakkoa on hyvä olla rikkomatta turhaan, mutta jos siihen tarvitsee tai haluaa ryhtyä on lapio (tai saha) tähän tehtävään paras.

Kukinta antaa odottaa ruukunvaihdon jälkeen

Sinisarja jättää ruukunvaihdon jälkeen kukinnan helposti väliin vuodeksi tai jopa pariksi. Riippuen kuinka rankkoja toimenpiteitä on ruukunvaihdon yhteydessä tehty ja minkä kokoisen ruukun se on kodikseen saanut. 
Kasvi kukkii taas totuttuaan muutokseen ja kun juuristo on ottanut paikkansa ja vahvistunut. Kasvupaikka, kastelu ja sopiva lämpö, auttavat toipumisessa.
Omat sinisarjani kasvoivat alunperin monta vuotta melko ahtaasti mustissa kiviruukuissaan (kuva alla). Ne kukkivat tuolloin ahkerasti joka vuosi.


(Yläkuva) Kellarista juuri ulos tuotu sinisarja "toipilas"

Kukinta ja sen etenemisen seurantaa

(seuranta tehty 26.6. lähtien kesän 2012 aikana)

Kukkavarsi ja nuppu on jo näkyvissä. Olen antanut viikon välein puutarhan täyslannoitetta kasteluvedessä ja kastellut ahkerasti.
 
Luontokin on suonut ahkerasti sateita ja sinisarjahan tykkää. Lämpimät sateiset säät muistuttavatkin sinisarjan luonnollisia kasvupaikkaolosuhteita. (kasvaa luonnonvaraisena mm. Madeiralla, Azoreilla ja Uudessa-Seelannissa.)

 
Luontaisilla kasvualueillaan sinisarja luokitellaan, runsaan esiintymisensä ja vahvan kasvunsa vuoksi -uskomatonta kyllä ihan rikkakasviksi. Meillä sinisarja on kuitenkin arvostettu trendi-, koriste- ja puutarhakasvi, ja sitä se on ollut jo satojen vuosien ajan.

Kehittyvä kukkavarsi nuppuineen

Heinäkuun alussa...

kukkavarsi venyy, ollen jo noin 35-45 cm pitkä. Annan täyslannoitetta tuotteen ohjeen mukaan edelleen noin kerran viikossa. Sopiva kastelu on myös tärkeää. (Kuva alla)

(su 22.7.2012)

Kukkavarsia on kuvan sinisarjaan tulossa noin kuusi. Kasvi on rehevä ja hyvinvoiva. Ruukku vaikuttaa kuitenkin jo ahtaalta - ruukunvaihto on ehkä ensi keväänä ajankohtainen.
Kukinta alkoi elokuun puolessa välissä ja kesti lokakuulle asti. Kasvit siirrettiin yöpakkasten tultua kellariin ja talvilepoon.

Olemassa myös kapealehtinen sinisarjalajike

Puutarhaliikkeissä on nykyään myynnissä myös uusi sinisarjalajike. Alkuperäistä leveälehtistä maatiaislajiketta (jota minullakin siis on) onkin kai nykyään harvemmin saatavilla. 
Uuden lajikkeen vihreä lehdistö on kasvultaan matalampi ja lehdet kapeammat kuin maatiaislajikkeen. Uusi lajike kuulemma myös kukkii nuorempana ja aiemmin kuin nämä suuremmat "maatiaislajikkeet." 
Olen ymmärtänyt, että jalostettu lajike kestää myös jonkin verran paremmin kylmää kuin originaali, mutta tästä en kuitenkaan ole varma. 
Uudesta lajikkesta löytyy valkoinen ja sininen. Valkoisen lajikkeen nimeksi olen kuullut "Whitney" mutta sinisen lajikkeesta en uskalla sanoa mitään. Tarhasinisarjoja on mm.´Blue Umbrella´ ja `Dr.Brouwer´ 


Uusi lajike, tarhasinisarja, on kaunis ja sirolehtinen

Kukkavanat venyvät pitkiksi

 Heinä- elokuun vaihteessa nuppu alkaa aueta. (Kuva alla)



   Sinisarjan kukinta elokuun puolella. (kuva alla)


Kukkavanoja on toisessa ruukussa nyt kuusi ja toisessa seitsemän.

Luonnossa kasvaviin sinisarjoihin verrattuna, "suomalaiset" sinisarjat ovat usein vaaleahkon vihreitä lehdiltään. Lisäksi kukkavarret ovat pitkän honteloita, joka johtuu pitkälti maamme valo-olosuhteista.
Luonnossa kasvavat sinisarjat nauttivat luontaisesta ravinteellisuudesta, suuremmasta valonmäärästä, kosteudesta ja pidemmästä kasvukaudesta - ja kasvavat näin vahvemmiksi.
Sinisarja on kuitenkin yksi näyttävimmistä terassi- ja ruukkukasveista. Kukinta kestää pitkään, heinä-elokuun lopusta aina syksyyn, jopa lokakuulle asti.

Elokuun puolen välin paikkeilla kukinta on kaunista (kuva alla)


Syksy tulee myös sinisarjoille

Sinisarja sietää harsosuojattuna pari astetta pakkasta, mutta mielellään en niitä ulos jättäisi. Syyskuu on mennyt, mutta kirjoitusvuoden syksyllä, sekä yö-, että päivälämpötilat ovat pysyneet lämpiminä. Ilma on ollut kosteaa ja sinisarjat kukkivat edelleen. En haluaisi nostaa niitä sisään kellariin, mutta...

Lokakuun puolen välin paikkeilla, kylmien öiden lähestyessä, suojaan sinisarjat käärimällä ne yöksi pakkasharsoon.


Sinisarjojeni juurakot ovat kovastikin jo yli 20:n vuoden ikäisiä, emokasvi jopa 30 vuotias. 


Talvehtiminen kellarissa, kukkavarsien leikkaus, siemenet

Sinisarjat siirtyvät sisään ikkunalliseen kellariin. Lämpötila kellarissa on noin +3 - +7C astetta.

(Talvehtivat varmasti myös pimeässä, mutta sinisarja "talvehtii" luonnonoloissakin plusasteissa ja valossa, sen luonnollisissa kasvupaikoissa asteet eivät koskaan mene miinuksen puolelle.

Hoito on pimeässä vielä tarkempaa ja vihreät lehdet lakastuvat lähes tyystin. Kevään kasvuunlähtö ja vihertyminen ottaa myös enemmän aikaa.)

Kukkavarsien on hyvä antaa lakastua ja kuivua rauhassaMyöhemmin talvella kun kukkavarsien ravinteet ovat siirtyneet varresta juurakkoon, leikkaan kukkavarret poikki.


Sinisarja siemenestä

Jos haluaa kokeilla sinisarjojen siemenlisäystä voi katsoa josko kukkavarsien päihin olisi kehittynyt siemeniä.
Siemenet kannattaa istuttaa heti tammi-helmikuussa multavaan kasvualustaan, 3-5 siementä halkaisijaltaan noin 13-15cm ruukkuun. Multa pidetään tasaisen kosteana.

Taimet voivat kasvaa ruukussa reilun vuoden, sitten ne siirretään kukin omiin ruukkuihinsa.

Talvettaminen kellarissa, jossa on ikkuna, eli jonkin verran valoa, sallii sinisarjojen pysyvän aika lailla vihreänä talven ajan. Osa lehdistä tosin kellastuu ja lehdet nuukahtavat mutta keväällä ne nousevat ja lähtevät nopeasti kasvuun.

Kastelu talven aikana

Lokakuussa kellariin viedyt kasvit ovat syksyn jäljiltä kosteita, jopa märkiä pitkään.  Annankin sinisarjoille vettä ensimmäisen kerran vasta tammi-helmikuussa kasvien voinnin mukaan. Osakellastuminen ei haittaa, talvella on parempi kastella niukasti, jotteivät juurakot mätäne viileässä ja vähässä valossa. Ruukut saavat olla mieluummin enemmänkin kuivia kuin kosteita.

Kastelua lisätään vähitellen, lisääntyneen valon määrän mukaan. 
Maaliskuun alussa voi kasteluveteen lisätä jo hieman laimeata kastelulannoitetta, mutta varovasti. Valoisuuden ja lämpötilan mukaan kastelua lisätään pariin kolmeen kertaan kuukaudessa. 

Sään ja lämpötilan salliessa, ehkä huhtikuun puolessa välissä, kasvit pääsevät mielellään hetkeksi totuttelemaan ulkoilmaan. Tällöin kastelua taas lisätään.

Koska sinisarjan voi viedä ulos?

Nostan sinisarjat ulos keväällä heti kun päivälämpötilat ovat selkeästi plussan puolella ja maan pinta on  jo hieman lämmennyt. 
Aluksi kasvit ulkoilevat lämpimällä mutta suojaisellaja varjoisemmalla paikalla vain tunnin, ehkä pari. Yöksi kasvit kannattaa kuitenkin nostaa takaisin sisätiloihin. 

Lasitettu parveke/terassi sallii pidemmänkin ulkonaolon, mutta terassin lämpötilaa kannattaa seurata. Korkeampi lämpötila vaatii luonnollisesti runsaanpaa kasvien kastelua.

Muutaman ulkonaolototuttelun jälkeen ja jos säät ovat suotuisat, voi sinisarjoja pitää ulkona pidempään. Yökylmiltä suojaus harsoilla tarpeen mukaan. Pakkasta sinisarja ei kestä.

Jos käytössäsi on kasvihuone voi sinisarjat siirtää aiemmin keväällä kasvihuoneeseen.


Itselläni on pieni noin 6m2:n kasvihuone. Sinisarjaruukut mahtuvat tänne keväällä mainiosti, ovat suojassa, ryhdistyvät ja vahvistuvat nopeasti.  (Kuvassa multapussit ovat tomaatteja varten)

Kastelu ennen ulos ja valoon vientiä!

Kastelun tärkeydestä vielä...

Täytyy muistaa, että ennen kuin kasvit voi viedä ulos on ne aina kasteltava hyvin.
 Sisätiloista ja suojasta ulos siirrettävien kasvien sään- ja kylmänkesto on heppoinen, ne nääntyvät helposti jos nestejännitys, eli vesivarat eivät ole kunnossa.

Eli kun on kasteltu kunnolla, on kasvi saanut imeä solunsa täyteen vettä. Vettä riittää sitten tuulen ja valon aiheuttamaan haihdutukseenkin.

Kasvien ensimmäisinä ulkoilukertoina on tärkeää sijoittaa kasvit lämpimään, tuulen suojaisaan paikkaan ja suojaan suoralta auringonpaisteelta.


.

Ja vielä ruukun vaihdosta...

Jo toisaalla mainitsin että sinisarjan ruukku saa olla mieluummin hieman liian ahdas kuin tilava, mutta...

Huomiotavaa on, että liian pienessä ruukussa sinisarja alkaa helposti kärsimään veden puutteesta, koska kasteltaessa vesi kulkeutuu nopeasti ruukun multatilan läpi ja valuu ulos. 
Pieni multamäärä ei pysty varastoimaan itseensä vettä, kun juuret ovat täyttäneet koko ruukunalan. Koska vesi ja lannoitteet tulevat läpi ei kasvi saa tarvitsemiaan ravinteita eikä vettä. Tästä syystä kasvi ei myöskään taida jaksaa kukkia.

Kun huolehtii että multatila varastoi sopivasti vettä (kasville voi laittaa myös alusvadin jossa reilummin vettä. Kasvi ei kuitenkaan saa seistä vedessä, ainakaan pitkään. Jos/kun sinisarjalle elintärkeät kastelu, lannoitus, valon ja lämmön tarve toteutuvat niin sinisarja voi hyvin ja kukkii.

Ruukun vaihdon ja juurakon jakamisen jalkeen menee vuosi tai pari ennen kuin sinisarja tottuu uuteen ja kukkii jälleen. Myös muulla hoidolla on väliä.

 



Vaikka puutarha-alan ihminen olenkin ja perusasiat, ainakin pitäisi olla hallinnasssa niin silti sinisarja on ollut jonkinlainen mysteeri.

Halusin oppia tästä kasvista lisää ja kokeilin kaikenlaista... Halusin tuntea sinisarjan, jotta se viihtyisi ja ennen kaikkea saisin sen kukkimaan

Nyt on moni "mysteeri" aika lailla selvinnyt... Kokemuksieni pohjalta tiedän kasvuvaatimuksista, hoidosta, kukinnasta yms. Blogissa kirjoittamani asiat ovat pääasiassa omien kokemusteni ja kokeilujeni kautta opittuja ja jollain muulla voi olla toisenlaisia kokemuksia samoista asioista.


Kuitenkin, näillä keinoin olen, vuosi toisensa jälkeen, saanut sinisarjani kukkimaan ja kasvamaan reheviksi... kurja sanoa mutta pari ruukkua on jo liiankin suuria enkä tahdo jaksaa niitä nostaa...   Jakaminen tarkoittaa uusia ruukkuja ja lisää työtä, joten onko kasvista tai kahdesta ehkä luovuttava 🤔


Niin... 
sinisarja on itsessään oikeastaan aika helppohoitoinen, on vaan tuo talvettaminen / talvehtiminen ja ruukkujen siirtäminen ja nostaminen sisään - ulos ja sisään...


Yhdessä on koettu kaikenlaista - ehkä vielä jatketaan :)


(Jälkikommentti:

Keväällä 2015 halusin vaihtaa sinisarjalle ruukun koska juuret olivat täyttäneet ruukun täysin. Täyden ruukun tyhjennys ei ollutkaan yhtään helppoa.
Onnistui lopulta voimalla, paistinlastalla,lapiolla ja sitkeällä yrittämisellä :)

Ruukun vaihdosta voi lukea sivulta 


20 kommenttia:

  1. Sinisarja on kaunis kasvi, mutta juurakon istutuksen jälkeen kestää joitain vuosia,ennen kuin se kukkii! :)

    VastaaPoista
  2. Ihana kukka ! Meillä samoin ikkunallisessa kellarissa talvet ja ulkona kesät, mutta vain yksi "ruukullinen". Siemenet tuotu joskus vuosia sitten Uudesta Seelannista, jossa se myöskin tien vieruksien rikkakasvi.. Tänä kesänä oli vain kaksi vanaa, liekö syy sateisen ja kylmän kesäkuun.. Lannoitus on meillä tosin unohtunut, eli kiitos vinkeistä !

    VastaaPoista
  3. Blogini ylläpito, kuten myös kasveistani huolehtiminen jäi kesällä 2014 harmittavasti kaiken kiireen vuoksi hyvin vähälle huomiolle. Samalla huomasin, että Sinisarjojen ruukut ovat jo hyvin täynnä juurakkoja ja juuria, vaikka sinisarja tykkää ahtaasta ruukusta, niin liian täysi ruukku vie elin voiman. Sinisarjani tekivät menneenä kesänä toinen vain yhden ja toinen kaksi kukintoa. Ruukut ovat käyneet liian pieniksi, eikä kasvien irtoaminen ruukuistaan olekaan ihan helppoa. Kannattaa ajoissa vaihtaa ruukku isompaan, jotta ne yleensä enää irtoavat niistä. :)

    VastaaPoista
  4. Hei Madre, ymmärsikö oikein että sinisarjat kestävä myös vähän hallaa? Minä sain juuri kaksi mahtavaa yksilöä jotka kököttävät keittiössä odottamassa ulospääsyä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos tiedoista! Oma sinisarja ei ole vieläkään avannut nuppujaan, joten se jää lokakuuhun. 2014 kukinta alkoi 12.9.

    VastaaPoista
  6. Tutkiessani blogiani, huomasin, että vastauksiani Merjan ja Sepon kommentteihin ei näy!? Olen tehnyt jotain väärin? Pyydän anteeksi osaamattomuuttani ja tökeryyttäni. Jos sattuisitte täällä vielä käymään, niin laitan vastauksia edellisiin.
    Merjalle vastaan; Sinisarja kestää harsoihin puettuina ainakin 0 ja -1 astetta, kylmempään en uskaltaisi jättää ja tämäkin vain syksyllä, kun kasvi on ollut kesän ja syksyä ulkona, eli tottunut. Keväällä ei missään tapauksessa ulos, ennen kuin maa on hieman lämmennyt ja lämpötila ainakin tuon +10 astetta. Kevään ensi ulkoilutus lämpimässä, varjoisassa paikassa. Jatkan tähän suoraan Sepon kommenttiin, mutta tätä voi hyödyntää myös Merja. :)
    Jotta kukinta tulisi aikaisemmin kuin elo-lokakuussa, olisi sinisarjan päästävä ulos valoa saamaan mahdollisimman aikaisin keväällä. Lämpimässä, valoisassa paikassa, ei suoraan aurinkoa, vaikka vain 1/2 tuntia kerrallaan ja pikkuhiljaa pidempään, niin kasvu käynnistyy ja kukka-aiheet pääsevät kehittymään.
    Sinisarja on kaunis, mutta hieman vaivannäköä vaativa kasvi. Toivottavasti kevät on aikaisin lämmin,huhtikuussa voisi jo yrittää niitä hiljakseen totutella ulos ja ulkoiluttaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt satuin tänne sivullesi. Ei tarvitse anteeksi pyydellä. Sain vuosi sitten keväällä paikallisesta puutarhasta 2 sinisarjaa, valkoisen ja sinisen. Istutin ne uusiin aika isoihin ruukkuihin, joten eivät viime kesänä kukkineet. Kun ei ole tuota viileää ja valoisaa talvehtimispaikkaa, niin talvehtivat pimeässä kellarissa ajastimen ja muutaman sadan ledin kera (juu, pimeetä touhua). Ovat kasvaneet siellä puutarhalla vähintään 30 vuotta, sen kauemmas ei ollut tietoa, kunnoitukseni heitä kohtaan oli niin suuri että päätin heittäytyä höperöksi tuon talvehtimisjutun kanssa. No, sitten oli pakko ostaa kasvihuoneeseen 130 euron lämppäri, jossa on termostaatti, jotta sain ne ajoissa ulos kellarista, kasvariin muuttivat jo maaliskuun lopulla. Nyt on toisessa on jo ainakin yksi nuppu, ensi kesänä ehkä ruukut ovat täynnä juuria ja voi odotella komeampaa kukkaloistoa. Niin että hyvin olen selvinnyt.

      Poista
    2. Kiitos kun tulit takaisin. :) Olet nähnyt kovasti ja oikeanlaista vaivaa saadaksesi sinisarjasi kukkimaan ja aiemmin. Juurakoillasi on kunnioitettavasti ikää ja jos ovat puutarhalla kukkineet, niin kukkivat varmasti pian. Muista vielä lannoitus, niin kasvit jaksavat kukkia. Kerron pian oman tilanteeni, vaikka sinulla paljon parempi. Onnea kesään!

      Poista
  7. Ihanan auttava blogi kokemuksen pohjalta tulleiden neuvojen kanssa. Omat sinisarjat on tämän perusteella kokeneet melko kovan kohtalon tähän mennessä. Minulta löytyy myös valkoinen,mutta ei ole kukkinut kuin kerran vasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mia. Kiitos kommentista. Taidan yrittää ehkä hemmotella omia sinisarjojani, ehkä ne vähemmälläkin pärjäisivät. Sinisarjan juurakon täytyy kuitenkin olla jo hieman vanhempi, jotta kukkii ja omani ovat jo "tosi" vanhoja. Hienoa, että olet saanut sinisarjasi kukkimaan "kovan kohtalon" kokeneenakin, sinulla lienee viherpeukalo. :)

      Poista
  8. Pakko oli palata vielä kertaamaan neuvoja täältä. 😉
    Tänä vuonna kasvuolot ovat kohdillaan, minulla on ollut väärää tietoa niiden vaatimuksista. Nyt kostea, runsasmultainen kasvualusta näyttää olevan parempi kuin hiekkainen ja hyvinläpäisevä. :) Samoin puolivarjo tuntuu olevan parempi kuin suora auringonpaiste...!? Toisessa valkoisessakin näyttää olevan nuppuja, joten eiköhän sun blogista luetut vinkit anna kasveille nyt paremmat olot jatkossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mia,mukavaa jos kokemuksistani on ollut sinisarjoillesi apua.Yritin vastata sinulle meilin kautta mutta ei tainnut onnistua... tähän siis vielä se, että Sinisarjojen luonnollisia kasvupaikkoja ja kasvuolosuhteita miettimällä saadaan nuo ihanat kasvit viihtymään myös meidän olosuhteissamme. Ihanaa,että näytät onnistuneen ja olet jo nyt saamassa kukinnot sinisarjoihisi. Minä vielä jännitän kuinka minun käy,saanko ihastella nuppuja ja kukkia tänäkään vuonna. Kukkimiseen! :-)

      Poista
  9. Kiitos vinkeistä! Minullakin Madeiralta 7 vuotta sitten tuodut sinisarjat ovat kukkineet jo kolme kertaa ja kahdesta on tullut neljä ja ne on kahdessa eri ruukussa. Toinen on altakasteluruukussa ja toinen saviruukussa. Kukkavanoja niissä on yhteensä 4. Sainkin täältä hyvät vinkit, että kukkavanoja ei poisteta ennenkuin ne ovat kuihtuneet. Nostin ne juuri kylmälle (+5-+10) valoisalle kuistille talvehtimaan.
    S

    VastaaPoista
  10. Hei. Kiitos kommenteista, hyvä että olet saanut kasvatusapua näiltä sivuilta. Talvehtimispaikkasi onkin hyvä, ehkä paras mahdollinen, kun on plussaa ja valoa. Tuo altakasteluruukku saattaa olla tosi hyvä ja sinisarjoille mieluinen kasvuruukku, koska ne pitävät runsaasta kastelusta. Kerroin myöhemmin tämän kesän kokeilustani,joka tuotti,ehkä yllättäenkin, kukintoja. :)
    Sinisarjan juuret ovat valtavat joten altakasteluruukun välipohja ja vesiallas näyttävät varmasti jonkin ajan kuluttua melko mielenkiintoisilta... Itselläni kolme suurta ruukkua, joiden kohdalla tulee ihan kohta jakaminen. Ihania kasveja nämä ovat. Hyvää syksyn jatkoa :)

    VastaaPoista
  11. Hei! Lisäsin sinisarjaa siemenistä ja nyt ovat n 2 v vanhoja, vahvoja taimia.

    VastaaPoista
  12. Hienoa kuulla. Siemenlisäys on minulle aika tuntematon alue ja täytyy myöntää etten ole tuohon lisäystapaan lainkaan tutustunut. Ovatkohan sinulla olevat siemenet tuon "maatiaislajin" vaiko nyt monessa puutarhatapahtumassa mainostetun "jalostetun" eli nopeammin ja kauemmin kukkivan ja pakkasta hieman paremmin kestävän lajin siemeniä?
    Olisi kasvun edetessä mukava kuulla taimistasi, eli koska ja miten kukinta lähtee käyntiin.
    Itselläni nuo isot sinisarjaruukut, joista toisen mahtavan juurakon halkaisin/jaoin viime syksynä, kohta nähdään kuinka ne selvisivät talvisäilöstä kellarissa...
    Onnittelut ihanan kasvin onnistuneesta lisäämisestä :-)

    VastaaPoista
  13. Mulla kaksi sinistä sinisarja, isoissa ruukuissa.Hoito on välillä huonoa ja lannoitukset vähän niin ja näin. Ollaan paljon mökillä, joten viime kesän olivat välillä kasvihuoneessa tippukastelussa. Kukkavanoja oli kuitenkin molemmissa 9 ja 8.Talvehtivat pimeässä kellarissa, ovat 4 vuotta vanhoja. Vihreät osat kuolevat talvella mutta kasvavat uudelleen taas keväällä. Kastelen muutaman kerran talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin säilytin sinisarjani pimeässä kylmäkellarissa. Helmikuussa annoin hieman että niille ruukuille, jotka olivat kuivuneet. Maaliskuussa kannoin kotiini valoon ja leikkasin kuvuneet lehdet pois. Osa oli vihreinä. Kun päivät lämpenivät, nostin lasitetulle parvekkeelle. Pakkasöiksi nostin sisälle.
      Nyt kukkivat ensimmäistä kertaa.

      Ihmettelen sitä, miten hitaasti nuput aukeavat.

      Poista
    2. Hei. Vastasin mielestäni sinulle mutta se täällä näy... Vastaus uudelleen lyhyesti... Lasitettu parveke on varmasti ideaali kasvupaikka sinisarjalle. Lasitetulle parvekkeelle voi kasvin nostaa jo aikaisin keväällä pakkasten mentyä, saavta valoa ja kasvuun lähtö aikaistuu. Myös kukinta aikaistuu kun muistaa kastella ja lannoittaa. Etenkin vedensaanti tuntuu olevan sinisarjalle SE juttu. Kukkavanat ja kukinnot ovat isoja, tarvitsevat vettä ja ravinteita jotta kehittyvät ja aukeavat. Kukat kiittävät hoivaajaansa ja kestävät kauniina melko kauan.
      Monen vuoden jälkeen ovat minunkin kaikki neljä suurta sinisarjaruukkuani toipumassa ja kaikissa on ilokseni kukkavanat jo pitkiä.Otin kasvit huhtikuussa ulos kellarista kasvihuoneeseen, joka myös on ideaali paikka sinisarjoille talvesta toipumiseen.
      Kohta meillä on kauniit siniset tai valkoiset kukat ihailtavana.
      Kaunista kesää ja kukkasia :-)

      Poista
  14. Entä multa? Vaihdatteko sen vai lisäättekö multaa? Minun kasvi on nyt 2v. Ei kukkinut lainkaan tänä kesänä.
    Tarkoittaako runsa kastelu joka päivää?

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)